null Tanssin hyvinvointivaikutukset -yleisöluento 5.10.



Torstai, lokakuu 5, 2017 - 16:30 - 18:00
Musiikkitalo, Auditorio
Yleisöluento
Vapaa pääsy
 
Kynnys taiteeseen osallistumiseen voi tuntua korkealta. Taide ei kuitenkaan kuulu vain taiteilijoille, vaan kaikki voivat tehdä ja kokea taidetta.

Suomi 100 -juhlavuoden teema on Yhdessä. Myös Taideyliopiston syksyn yleisöluentosarjalla pohditaan, miten taide voisi kuulua meille kaikille. Luentoja pidetään syksyllä 2017 noin kerran kuukaudessa torstaisin klo 16.30–18, Musiikkitalon auditoriossa. Toimittaja Inari Tilli juontaa tilaisuudet.

Syksyn luentosarjan toisella kerralla puhutaan tanssista.

Tanssija, koreografi ja tutkija Kirsi Törmi: Voiko tanssin tai liikkeen keinoin oppia ymmärtämään itseään tai toisia ihmisiä paremmin? Kehomme kantaa mukanaan painavaa tietoa meistä itsestämme ja yhteisöistä, joissa toimimme. Taide voi tarjota pysähtymisen mahdollisuuksia tuon tiedon äärelle. Mitä se tarkoittaa, jos kehomme tulee tietoiseksi erilaisista tiedon tasoista, rytmeistä, liikkeistä ja antautuu ja avautuu luovaan prosessiin?

Kirsi Törmi on toukokuussa 2016 väitellyt tanssitaiteen tohtori, joka on toiminut tanssitaiteen parissa laaja-alaisesti tanssijana, koreografina, tuottajana sekä taiteellisena johtajana. Hänen väitöstutkimuksensa ”Koreografinen prosessi vuorovaikutuksena” pureutui osallistavaan tapaan tehdä koreografiaa. Tutkimus pohti myös taiteilijan vastuuta sekä eettisiä kysymyksiä. Törmi on ollut luomassa ja kehittämässä pohjoisen Suomen tanssin toimintarakenteita. Hän on kajaanilaisen Routa-ryhmän perustajajäsen ja ollut aktiivinen toimija tanssin aluekeskusverkoston perustamisen vaiheessa.

Professori, tanssipedagogi Kai Lehikoinen: Tanssilla ja luovalla liikkeellä on tutkimuksessa todettu paitsi hyviä fyysisiä myös hyviä sosiaalisia ja psyykkisiä vaikutuksia. Tanssi ja muu taide lisäävät kulttuurista ja sosiaalista pääomaa sekä ihmisten kyvykkyyttä toimia aktiivisesti yhteiskunnassa tavoilla, jotka vahvistavat terveyttä, hyvinvointia ja mielekästä elämää. Taiteen ja taidekasvatuksen palvelut eivät kuitenkaan ole kaikkien saavutettavissa. Kai Lehikoinen esittelee esimerkkejä uudenlaisista toimintatavoista, joilla taide tavoittaa yhä laajempia ryhmiä.

Kai Lehikoinen on toiminut tanssin kentällä esiintyjänä, koreografina, läänintaiteilijana, opettajana, tuottajana ja tutkijana. Hän on toiminut mm. koreografikoulutuksen johtajana Dans och Cirkushögskolanissa Tukholmassa ja esittävien taiteiden yliopistonlehtorina Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Tällä hetkellä hän johtaa Taideyliopiston CERADA-tutkimuskeskusta ja toimii Taideyliopiston koordinoiman ArtsEqual-tutkimushankkeen varajohtajana.

Luentosarjan tulevat luennot:

Antaako musikaalisuus luvan laulaa ja soittaa? Torstai, marraskuu 2, klo 16.3018.00

Osallistuminen taiteeseen ja kulttuuriin: elinikäinen oikeus vai velvollisuus? Torstai, marraskuu 30, klo 16.3018.00