null #STOPHATREDNOW-tapahtuma Lavaklubilla Helsingissä 9.-11. toukokuuta#STOPHATREDNOW

– Kohti monimuotoisempaa taidekenttää 9.-11.5.2017

@Lavaklubi: Läntinen Teatterikuja 1, 0010 Helsinki

Tapahtuma on maksuton!

 

Taiteen kenttä tarvitsee työkaluja vastatakseen muuttuvan maailman tarpeisiin. #StopHatredNow on interkulttuurinen ja antirasistinen tapahtuma-alusta, joka luo uutta diskurssia moninaisuudesta. Usean taideorganisaation yhteistyönä toteuttama tapahtuma rakentaa positiivisessa hengessä keskustelua diversiteetistä, valtarakenteista, toiseudesta, representaatioista sekä antirasistisista strategioista. Vuonna 2017 #StopHatredNow –tapahtuma on suunnattu taideinstituutioille, taiteilijoille ja kulttuurivaikuttajille. Maksuttomat luennot, keskustelut ja työpajat tarjoavat lisää tietoa aiheista sekä konkreettisia työskentelyn välineitä. Iltaisin luvassa on myös esityksiä, musiikkia ja klubeja! Lavaklubi baari ja keittiö aukeavat kello 17.

 

TIISTAI 9.5.2017

Klo 12:30-13:00: Luento (englanniksi)

KNOW YOUR ENEMIES! Länsimaisen taidekäsityksen kipeä historia.

Valkoinen, eurooppalainen, yläluokan mies, paljastaa miten ja miksi taiteen käsitteessä, arvojärjestelmässä ja instituutiossa on koira haudattuna. Miksi abstraktia pidetään esittävää "korkeampana"? Miksi taiteita halutaan ajatella olevan seitsemän kappaletta ja miksi mieli on ruumista tärkeämpi? Miksi keskieurooppalaisen metafysiikan avainkäsite "syvällisyys" dominoi taidemaailmaa ja sen "kriittistä" näkemystä ei-eurooppalaisesta taiteesta. Kuka taiteen käsitteen, instituution, siihen liitetyn "nerouden" ja tutkimuksen keksi ja kehitti - ja miten se näkyy taiteessa vielä nykyäänkin?

Luennoitsijana Max Ryynänen (Koulutusohjelmajohtaja, Visual Culture and Contemporary Art –maisteriohjelma, Aalto-yliopisto)

 

Klo 13:00-14:00: Luennot (englanniksi)

Mikä tekee taiteesta taidetta? Representaatio, estetiikka ja normit.

Puheenvuoroissa lähestytään taiteen konseptia ja sitä, kuinka tietynlaiset praktiikat ja opit määrittelevät sen, mikä käsitetään taiteeksi. Tavoite on katsoa institutionaalisia käytäntöjä normikriittisten ja post-koloniaalisten lähtökohtien kautta.

Puheenvuorot taidehistoroitsija ja kuraattori Giovanna Esposito Yussifilta sekä ohjaaja ja käsikirjoittaja Pauliina Feodoroffilta. Keskustelun moderaattorina toimii Rita Paqvalen.

 

Klo 14:30-16:00: keskustelu (englanniksi)

Päivän aiheista keskustelevat Aalto-yliopiston koulutusohjelmajohtaja Max Ryynänen, taidehistorioitsija ja kuraattori Giovanna Esposito Yussif sekä ohjaaja ja käsikirjoittaja Pauliina Feodoroff.

 

Klo 17:30-19:30: SUURI APPROPRIAATIOKESKUSTELU! - kuka saa kertoa kenenkin tarinan? (suomeksi)

Paneelikeskustelu kulttuurisesta omimisesta ja vallasta taiteen kentällä. Puhujina Zodiak – Uuden tanssin keskuksen taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti, ohjaaja ja käsikirjoittaja Pauliina Feodoroff, musiikinopettaja, tutkija ja bloggaaja Minja Koskela sekä Maija Baijukya Ruskeat tytöt -mediasta. Keskustelun moderaattorina toimii koreografi Sonya Lindfors.

 

KESKIVIIKKO 10.5.2017

Klo 12:30-14:30: Luento ja työpaja (suomeksi)

Sukupuolen moninaisuus

Taiteilija Kenneth Sirenin luento koskee sukupuolen moninaisuuden huomioimista esittävissä taiteissa ja niiden opetuksessa. Työpaja osiossa pyritään kehollistamaan erilaisia sukupuolisuuksia.

 

Klo 15-16:30: Luento (suomeksi)

DECOLONIZING THE STAGE –  toiseus ja representaatio

Luento pureutuu tutkimaan näyttämöllä tapahtuvia vallan mekanismeja intersektionaalisen feminismin ja postkolonialistisen diskurssin näkökulmasta. Vapaa kirjoittaja Maryan Abdulkarimin ja koreografi Sonya Lindforsin pitämän session tarkoituksena on tarjota konkreettisia työkaluja ymmärtää, nähdä ja analysoida tämänhetkisiä rakenteita ja tarjota alusta toiselle näkökulmalle. 

 

Klo 19-19:30: Esitys

OUT OF THE BOX (A mixed performance for Harp, cello and action!!)

OUT OF THE BOX on eri musiikkityylien ja taiteellisten manifestien yhtymäkohta. Kokeellisessa esityksessä esitystaide ja improvisaatio kohtaavat musiikin, melun sekä teatterin. Esitys: Natalia ja Sergio Castrillón:in muodostama Duo Cassag.

 

Klo 19:30-22: Klubi

Musiikkia ja hengailua. K18.

 

TORSTAI 11.5.2017

Klo 12:30-16:30: Keskustelu ja työpaja (englanniksi)

Suomi Kuntoon! Lasikatot pa*kaksi!

Aallon Visual Culture and Contemporary Art sekä Curating, Managing and Mediating Art -maisteriohjelman Vanessa Kowalski, Ziva Kleindienst, Vidha Saumya ja Noura Salem etsivät Tallinnan taidemaailman enfant terriblen, Anders Härmin kanssa käytännön ratkaisuja siihen miten lasikattoja voitaisiin poistaa suomalaisista taideinstituutioista.

 

klo 19-22: Ruskeat Tytöt –klubi (suomeksi)

Ruskeat Tytöt on rodullistetuille naisille suunnattu alusta, jota luotsaa esikoiskirjansa juuri julkaissut Koko Hubara. Illan aluksi järjestetään paneelikeskustelu aiheesta Mihin meiltä meille -mediaa tarvitaan Suomessa?. Keskustelun jälkeen DJ Namulei soittaa RNB:tä, hiphopia ja dancehallia ruskeudesta ja tyttöydestä. K18.

Tapahtuma toteuttavat yhteistyössä UrbanApa, Kulttuuria kaikille -palvelu, Kulttuurikeskus Caisa, Interkult, Aalto-yliopiston ViCCA / CuMMA, Zodiak – Uuden tanssin keskus, ArtsEqual, Kansallisteatterin Lavaklubi sekä Ruskeat Tytöt.

 

 
   
Lisäinfo ja päivitetyt ohjelmatiedot:

https://www.facebook.com/stophatrednow/

www.urbanapa.fi