null Kirja vankilasta vapautuvien teatteristaArtsEqual-tutkija Jussi Lehtosen toimittama “Vapauden kauhu – Kirjoituksia vankilasta vapautuvien teatterista” on ensimmäinen suomeksi julkaistu vankilateatteria käsittelevä kirja. Sen lähtökohtana on vankilanjälkeisen elämän problematiikkaan pureutunut Vapauden kauhu -dokumenttiteatteriprojekti, jossa tehtiin teatteria vankien ja vankilataustaisten henkilöiden sekä päihdekuntoutujien kanssa.

Kirjoittajat käyvät läpi monivaiheisen projektin satoa entisten vankien, taiteilijoiden sekä Rikosseuraamuslaitoksen näkökulmista. Mukana on suoraa kokemuspuhetta, draamallisia kohtauksia, toipumistarinoita sekä myös akateemisempia kirjoituksia.

Yhteistä kaikille artikkeleille on tietynlaisen muutosprosessin äärellä oleminen. Joissain kirjoituksissa muutos liittyy vankilasta vapautumiseen tai päihteistä irti pyrkimiseen, toisissa se voi olla osa esityksen valmistamista, oman taiteilijuuden etsimistä tai yritystä vaikuttaa yhteiskunnan asenneilmapiiriin.

Jussi Lehtonen on Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija ja Vapauden kauhu -projektin ohjaaja. Kansallisteatterin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhdessä julkaiseman kirjan kuvituksesta vastaa Kansallisgallerian valokuvaaja Pirje Mykkänen, joka seurasi projektia sen koko puolitoistavuotisen matkan ajan.

Kirja julkistetaan Helsingissä Kansallisteatterin Lavaklubilla (Läntinen teatterikuja1) keskiviikkona 14.12. klo 17. Vapaa pääsy.

Julkaisutilaisuuden ohjelmassa on keskustelua kirjan teemoista toimittaja-kirjailija Jarkko Sipilän johdolla. Noin tunnin kestävän julkistamistilaisuuden jälkeen on mahdollisuus jäädä katsomaan Lavaklubille Porttiteatterin demoesitystä ARMO(A).

Jussi Lehtosen blogiteksti: Anna minun olla se, mitä esitän olevani

Jussi Lehtosen blogiteksti: Onko hulluksi tekeytymisellä hyvinvointivaikutuksia?

Jussi Lehtosen blogiteksti: Tehdään tästä vankilasta taidekoulu!