Medianäkyvyys - Artsequal
Medianäkyvyys
ArtsEqual media cover available online
TV
YLE Uutiset klo 7 (Aamu-TV) Musiikkia opetetaan vastoin tahtoa ja ilman ammattitaitoa – peruskoulun musiikinopetuksen taso heittelee. 29.11.2017, toimittaja: Päivi Puukka, haastateltava: Marja-Leena Juntunen, insertti kohdasta 2:36 alkaen.
MTV3 Kymmenen uutiset: Palvelukodin asukkaat osana osallistavaa taideprojektia
Tiivistelmä: Ihmiskoirat Pyry ja Mandariini vierailevat Helsingin Kinaporin palvelukeskuksessa ilahduttamassa keskuksen asukkaita. Taideyliopiston taiteilijapedagogit Suvi Leppänen ja Elina Sarno haluavat hankkeellaan aktivoida ikäihmisiä. Leppäsen mukaan projekti auttaa asukkaita saamaan onnistumisen tunteita. Sarnon mukaan koskettaminen helpottuu eläinroolin myötä. Tutkija Tuulikki Laes Taideyliopistolta kertoo osallistavan taidehankkeen laskevan lääkekuluja sekä lääkärikäyntien määrää. Toimittaja: Joonas Lepistö. Osuman kesto: 2 min. 26.5.2017.
Ylen Sohvaperunat-ohjelma: Sohvaperunat kommentoivat MTV3:n uutista musiikin aseman heikkenemisestä kouluissa kohdasta 24:15 alkaen. Ohjelmassa näytetään myös otteita uutisesta ja Marja-Leena Juntusen haastattelusta. 31.3.2017.
MTV3 uutiset (klo 22) /netti: Professori: Peruskoulua päättävien oppilaiden musiikkitaidot keskimäärin välttävällä tai kohtalaisella tasolla. Haastateltava: Marja-Leena Juntunen. Toimittaja: Joonas Lepistö. 24.3.2017.
Yle, Puoli Seitsemän –ohjelma: Insertti yhteislaulun hyödyistä. Haastateltava: Eeva Siljamäki. Toimittaja: Taru Tikkanen (alkaa kohdasta 10:30); 7.3.2017.
MTV-kanavan Huomenta Suomi, Jussi Lehtosen haastattelu Vapauden kauhu -kirjan tekemisestä ja vankilateatterista 15.12.2016. (Haastattelu alkaa 00:40:30)
Greek Anadeixeto TV Show interview with Pia Houni 2.10.2016.
TV1 Ylen Aamu-tv klo. 06:25,”Hoivataide puhuttaa keskustelijoita” 20.9.2016, Osuman kesto 12 min 15 s.
Toimittaja: Juha Hietanen
Tiivistelmä: Studiokeskustelun aiheena on hoivataide. Vieraina keskustelemassa ovat Kamariorkesteri Avanti!:n taiteellinen johtaja Kari Kriikku sekä Taideyliopiston tutkija Tuulikki Laes. Kriikun mukaan hoivamusiikkia on hankalaa määritellä, mutta sitä käytetään taide- ja terveyspolitiikassa iskusanana. Laes sanoo soveltavan taiteen olevan hoivataidetta laajempi termi. Laes kertoo olevansa mukana Taideyliopiston kautta ArtsEqual-hankkeessa, jossa tutkitaan tasa-arvon lisäämistä yhteiskunnassa taiteen avulla. Taiteilijat suhtautuvat eri tavoin soveltavan taiteen käsitteeseen tai tarpeeseen määritellä sitä. Taiteen kokeminen ja hoivataiteen vaikutus on hyvin yksilöllinen asia. Kriikun mukaan on hämmentävää, että taiteen rahoitusta vähennetään mutta hyvinvointitaiteen rahoitusta lisätään.
Yle: “Pieni Merenneito, baletti - Live Webcast from Finnish National Opera” 22.4.2016, televisioesitys klo 18.50.
Keskustelemassa mukana: Eeva Anttila, Isto Turpeinen ArtsEqualista
Ylen sivuilta: "Suoran kuvallisen verkkolähetyksen toimittaa Liisa Vihmanen. Baletin väliajalla illan teoksesta ja sen esityksestä keskustelevat säveltäjä Tuomas Kantelinen, tanssipedagogiikan professori Eeva Anttila sekä tutkija ja pedagogi Isto Turpeinen." Keskustelussa toimme esiin mm. huolemme ja näkemyksemme sukupuolten tasa-arvosta sekä alueellisesta tasa-arvosta tanssipedagogiikassa.”
Yle (keskusteluohjelma): ”Kulttuurin välikysymys”, 14.4.2016, televisiolähetys klo 19.30
Toimittajat: Aleksis Salusjärvi ja Anna Tulusto
Keskustelemassa mukana: Jussi Lehtonen, ArtsEqual + insertti sairaalateatterista
Yle TV2: ”Inhimillinen tekijä” -ohjelma, jakso: ”Voiko taide parantaa?” 2.3.2016
Haastattelija: Anne Flinkkilä
Haastateltava: Jussi Lehtonen, ArtsEqual
Radio
YLE radio, Kultakuume: Turvapaikanhakijoiden absurdi todellisuus tuli Kansallisteatterin näyttämölle.
Kansallisteatterin kiertuenäyttämön dokumentaarinen teatteriesitys Toinen koti kysyy, mikä on koti ja mitä tarkoittaa kotoutuminen. Se on myös teatterin Suomi 100 -näytelmä. Ohjaaja Jussi Lehtonen ja näytelmässä mm. Juha Sipilää esittävä tekevä iranilainen rap-artisti Soroush Seyedi pohtivat tulevaisuuden suomalaisten identeettiä. Kultakuumeen juontaa Pauliina Grym. 4.12.2017.
YLEX radio, (aamun uutislähetykset) Musiikkia opetetaan vastoin tahtoa ja ilman ammattitaitoa – peruskoulun musiikinopetuksen taso heittelee. 29.11.2017 toimittaja: Päivi Puukka, haastateltava: Marja-Leena Juntunen.
Kulttuuri A&T radio: Anja Lanér ja Tapani Sihvola keskustelevat Kulttuuri A&T radio-ohjelmassa Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön esityksestä Toinen koti (dramaturgia Kati Kaartinen, ohj. Jussi Lehtonen) Omapohjassa.
Yle Puhe: ”Taiteen elitistisen leiman voi poistaa viemällä taiteen kouluihin, osaksi opetusta”. Taideyliopiston ArtsEqual-hankkeessa tutkitaan taiteen vaikutusta oppimisvälineenä osana oppimista. Haastateltava: Professori Eeva Anttila. 4.9.2017. Toimittaja: Linda Vettanen.
Yle Puhe, Kesäpäivä: Pitäisikö jokaisen firman palkata leipiinsä taiteilija? Haastattelussa tutkija Kai Lehikoinen. 11.7.2017. Kesto: 10 Min. Studiossa Samppa Korhonen ja Jussi Putkonen.
Kultakuume. Keskustelu taidealan koulutuksesta ja valmistuneiden sijoittumisesta työelämään. Haastateltava: Karttunen, Sari. Mukana toimittaja Anna Tulusto ja näyttelijäksi valmistumassa oleva Heikki Ranta. 31.03.2017.
Yle puhe 27.3.2017: ”Herättääkö taide tunteita”. Haastateltava: Jussi Lehtonen:
Yle Kultakuume: ”Kukaan ei ole syntyessään nuottikorvaton - aikuinenkin oppii laulamaan”, 30.1.2017
Haastateltava: Taru Tähti, ArtsEqual
YLE Kultakuume, keskustelu Vapauden kauhu -kirjasta Jussi Lehtosen kanssa 28.12.2016.
Yle, Puheen Iltapäivä: ”Tutkijatohtori Heidi Partti: Jokaisella ihmisellä on luovia musiikillisia ideoita” 28.11.2016
Toimittaja: Tiina Lundberg
Haastateltava: Heidi Partti, ArtsEqual
Radio Suomi Ajantasa 14:03, 28.10.2016.
Kirjoittaja: Tuukka Pasanen
Yle puheen iltapäivä, 3.5.2016
Haastateltava: Pia Houni, ArtsEqual
Kuvaus ohjelmasta Ylen sivuilta: "Hyvää filosofista iltapäivää! Pyöreän pallon filosofiasta puhutaan jalkapalloilija Nikolai Alhon kanssa. Toinen vieraamme on filosofinen praktikko, Sokrates-asiantuntija Pia Houni."
Yle Radio 1, Potkua taiteesta -radiosarjan ohjelma: “Tanssikummi tulee ikäihmisen kotiin” 11.4.2016, Kesto: 18 min.
Toimittaja: Iira Hartikainen
Haastateltava: Tuottaja Riikka Campomanes Läntisen tanssin aluekeskuksesta (partnerijärjestö)
Yle, Puheen aamu -radio-ohjelma: "Suomella on hyvä maine tanssin kentällä" 21.1.2016, kesto: 31 min.
Toimittaja: Silja Raunio
Haastateltava: Eeva Anttila, ArtsEqual
Yle, Kultakuume -radio-ohjelma, 20.1.2016
Haastateltava: Eeva Anttila
Yle Areenan sivulta: "Pohjoismaiden ainoa tanssipedagogiikan professori Eeva Anttila on luovan oppimisen puolestapuhuja, joka nauttii laajaa arvostusta niin tiede- että taideyhteisön keskuudessa. Anttila on ensimmäinen Vuoden professori teatterin ja tanssin alalta."
Text
Hoo, jos minä olen musta! – Tiernapoikien murjaani on osa alentavaa blackface-perinnettä. Tiivistelmä: Jutussa käsitellään tiernapoikaperinteen rasistisuutta. Kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim sanoo Taideyliopiston IssueX-julkaisussa, että valkoihoisen mustattu naama pilkkaa alisteisessa asemassa olevia ja tekee vähemmistön edustajista karikatyyrejä. Media: YLE Uutiset. Päivämäärä: 19.12.2017. Kirjoittaja: Päivi Puukka.
Voima: Koti kuuluu kaikille. Haastateltava: Jussi Lehtonen. Toimittaja Tuomas Rantanen. 11.12.2017.
Sinun Savo: Pieniä askelia kohti hyvinvoivaa minää. Haastattelussa Pia Houni. Teksti: Riika Paukkonen.
Helsingin Sanomat: ”Miksi feminismin pitää olla niin riitaista ja vaikeaa? Elämme tuskaista vaihetta, sanoo Minja Koskela, joka on mielellään tiukkapipoinen feministi”. Tiivistelmä: Feminismin uuden aallon näkyvimpiin hahmoihin Suomessa kuuluva opettaja, tutkija ja bloggaaja Minja Koskela kertoo haastattelussa intersektionaalisesta feminismistä. Faktalaatikossa kerrotaan, että Koskela on musiikinopettaja, joka työskentelee osa-aikaisena assistenttina Taideyliopistolla ja Suomen akatemian ArtsEqual-tutkimushankkeessa. Päivämäärä: 30.11.2017. Kirjoittaja: Tanja Vasama.
YLE Uutiset: Musiikkia opetetaan vastoin tahtoa ja ilman ammattitaitoa – peruskoulun musiikinopetuksen taso heittelee. Tiivistelmä: Taideyliopiston musiikkikasvatuksen professori Marja-Leena Juntunen sanoo, että luokanopettajakoulutus ei anna enää valmiuksia musiikinopetuksen hoitamiseen, sillä koulutuksen musiikinopetus on karsittu minimiin. Yläasteella musiikin opettamisen pitäisi kuulua pätevälle aineenopettajalle, mutta vuonna 2011 kävi ilmi, että kolmanneksella musiikinopettajista ei ollut pätevyyttä tehtävään. Juntusen mukaan tämä kertoo siitä, että kouluissa ei välitetä, kuka musiikkia opettaa. Juntusen mielestä musiikkiluokkia pitäisi vähentämisen sijasta lisätä. Juntunen kuuluu Artsequal-verkostoon, joka on koonnut listan toimenpiteistä musiikinopetuksen parantamiseksi. Päivämäärä: 29.11.2017. Kirjoittaja: Päivi Puukka.
Taiteilija-lehti: Työterveyslaitoksen tutkija: Jos kohtaat seksuaalista häirintää, älä vähättele kokemustasi. Haastateltava: Heli Ansio. 29.11.2017. Toimittaja: Anna Salonen.
YLE Uutiset: Professori Pisa-tutkimuksesta: ”Heikommin pärjääminen ei ole sukupuolikysymys”. Haastateltava: Minja Koskela. Tutkijalausunto poikien PISA-tuloksista. Toimittaja: Heikki Valkama. 25.11.2017.
HS: ”Maahanmuuttovirasto kehottaa käännytettyjä taiteilijoita vaihtamaan ammattiaan – ’Sinun on jatkossa mahdollista hankkia elantosi jollakin muulla tavalla’”. Toimittaja: Laura Hallamaa. Haastateltava: Jussi Lehtonen. 20.11.2017.
Keskisuomalainen: Syyrialaisesta Youssefista, 17, tuli näyttelijä Suomen Kansallisteatteriin. Toimittaja: Mia Rouvinen. 12.11.2017.
Ketju-lehti: Mahdollinen vai mahdoton inkluusio? Haastateltava: Tuulikki Laes. Toimittaja: Eeva Grönstrand. 20.10.2017.
Tieteentekijöiden liitto: 50 tieteentekijää -sarja nettisivuilla 17.8. Esittelyssä Eeva Siljamäki.
Työpiste / TTL: Osallistava taide voi antaa työhön uuden näkövinkkelin. Tiivistelmä: Artikkelissa kerrotaan, että kuvataiteesta, musiikista tai luovasta kirjoittamisesta on mahdollista saada työhön uutta näkökulmaa. Taideyliopiston koordinoima ArtsEqual-hanke tutkii, kuinka taide julkisena palveluna voisi lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja hyvinvointia. Keskiössä on ajatus, että taide ei olisi vain harvojen etuoikeus. Työterveyslaitoksessa toimiva ryhmä selvittää osallistavan taidetoiminnan vaikutuksia koulussa sekä päiväkodissa työskentelevien työhön ja hyvinvointiin. Päivämäärä: 8.8.2017. Haastateltava: Pia Seppälä.
Keskipohjanmaa: Vahvuutena on luonnonläheisyys. Tiivistelmä: Artikkelissa kerrotaan tanssitaiteen tohtori Kirsi Törmistä. Hän on toiminut muun muassa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun läänintaiteilijana sekä Taideyliopiston tutkijakoulutettavana. Törmi työskentelee projektitutkijana Cuporen ArtsEqual-tutkimushankkeessa tutkimusryhmässä Socially Responsible Arts Institutions and Artists. Päivämäärä: 23.7.2017 Kirjoittaja: Inkeri Tuikka.
ESS: Nuorten Pause-festivaalilla keskustellaan taiteen keinoilla - osallistumaan pääsee vielä kahtena päivänä. Toimittaja: Emmi Skyten. Haastateltava: Anne Pässilä. 18.7.2017.
Helsingin Sanomat: Soittotunnit monille liian kalliita. Tiivistelmä: Nuorten mahdollisuudet musiikin harrastamiseen vaihtelevat muun muassa vanhempien harrastustaustasta ja varallisuudesta riippuen, kertoo Taideyliopiston Arts Equal -hankkeen tutkijatohtori ja musiikintekijä Anna Kuoppamäki. Artikkelissa haastateltu Luukas Methuen soittaa trumpettia Sibelius-lukiossa ja Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla. Hän kertoo harjoittelevansa monta tuntia päivässä. Sibelius-lukiossa on joka päivä useammat treenit. Kuoppamäki peräänkuuluttaa yhteistyötä taiteen perusopetuksen, koulun ja nuorisotoimen välille, jotta erilaiset väylät musiikin harrastamiseen mahdollistuisivat. Päivämäärä: 12.7.2017.
Aamuposti: ”Katutaiteen olemusta etsimässä”. Toimittaja: Petri Lyy. Haastateltava: Heli Ansio. 4.7.2017.
Helsinki Missio: Opettaja löytää vastauksen vaikka romuvarastosta. Haastateltava: Tuulikki Laes. Toimittaja: Saila Keskiaho. 8.6.2017.
Kaleva: Kolumni: Olemme uuden jännittävän äärellä. Tanssitaiteilija ja kouluttaja Pauliina Lappi kertoo kolumnissaan, että taidetanssilähtöinen ote ja elinikäisen oppimisen asenne ovat Esteetön ry:n toiminnassa sisäänrakennettuina. Erilaisille esteettömille taidemuodoille ja taidelähtöisille rakenteille on nyky-Suomessa valmiuksia. Artsequal-hanke on suuri saavutus ja ponnistus, joka rakentaa tulevaisuuden mahdollisuuksia. Päivämäärä: 18.12.2017. Kirjoittaja: Pauliina Lappi.
HS: Teatterisyksy ei kangistunut juhlahumussa pelkäksi pönötykseksi – kahdeksan näytelmää sai täydet viisi tähteä, osaan ehtii vielä. Toinen koti mainitaan. Toimittaja: Laura Hallamaa. 12.12.2017.
Tunne&Mieli: Taide voi hyödyttää työntekijää. Toimittaja: Aino Heikkonen. 4.12.2017.
Lääkärilehti: ”Taidetta töihin”. Toimittaja: Hertta Vierula. Perustuu ArtsEqualin tiedotteeseen TTL:n tutkijoiden toimenpidesuosituksesta.
Työelämä 2020 : ”Tutkimus: Taide tukee työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia”. Tiivistelmä: ArtsEqual-hankkeen uuden toimenpidesuosituksen mukaan taidetoimintaan osallistuminen on yhteydessä työntekijöiden terveyteen. Työnantajille suunnatun suosituksen ovat laatineet Työterveyslaitoksen tutkijat. Useat tutkimukset ovat vahvistaneet taiteen positiiviset terveysvaikutukset. Taideyliopiston koordinoima ArtsEqual selvittää, miten taide voisi lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja hyvinvointia. Päivämäärä: 28.11.2017.
HS: ”Kivuliaimmat asiat kerrotaan musiikin keinoin Kansallisteatterin loistavassa kantaesityksessä”. Teatteriarvostelu (täydet viisi tähteä), kriitikko: Maria Säkö. 17.11.
Helsingin Uutiset: Tukahdutettu luomisvoima elpyy. Tiivistelmä: Artikkelissa kerrotaan Toinen koti -esityksestä, joka saa kantaesityksensä Kansallisteatterin Omapohjassa 16. marraskuuta. Esitys kuuluu Suomen Akatemian strategisen neuvoston rahoittamaan ArtsEqual-hankkeeseen. Media: Helsingin Uutiset, Helsingin Uutiset - Kehäpainos (E-edition, PDF), Helsingin Uutiset - Metropainos (E-edition, PDF), Länsiväylä (E-edition, PDF). Päivämäärä: 11.11.2017. Kirjoittaja: Jukka Hämäläinen.
Kainuun Sanomat: Kainuulaisnuorten yksinäisyys esiin seminaarissa. Tiivistelmä: Osallistava ja liikunnallinen teatteri -hanke järjestää Kajaanissa seminaarin, joka käsittelee kajaanilaisnuorten syrjäytymistä. Yksi seminaarin puhujista on Taideyliopiston professori Kai Lehikoinen. Päivämäärä: 3.11.2017. Kirjoittaja: Hannu Mustonen.
Turun Sanomat: Taiteen tasa-arvoa tutkivalle ArtsEqualille 2,6 miljoonaa. Tiivistelmä: Taideyliopiston koordinoima ArtsEqual-hanke on saanut Suomen Akatemialta 2,6 miljoonan euron rahoituksen. Hankkeessa tutkitaan, miten taide voisi lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja hyvinvointia. Hankkeen johtaja, professori Heidi Westerlund Taideyliopistosta sanoo, että jatkohankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa taiteen saavutettavuuteen liittyvistä eriarvoisuutta tuottavista mekanismeista ja tarjota keinoja niiden purkamiseksi. Päivämäärä: 2.11.2017.
Ykköset!: Taidetoiminta parantaa itsetuntoa. Tiivistelmä: ArtsEqual-hankkeen julkaisuun Taide ja hyvinvointi - Katsauksia kansainväliseen tutkimukseen esittelee taiteen hyvinvointivaikutuksia käsitteleviä tutkimuksia vuosilta 2010-2017. Julkaisusta selviää, että taidetoiminta kohentaa muun muassa nuorten itsetuntoa, itseilmaisua ja empatiakykyä sekä vähentää stressiä. Ykköset! Ilmestyy Tuurissa. Päivämäärä: 2.11.2017.
Satakunnan Kansa: Duudson puhuu unelmista ja Jenni Kokander eläkkeistä – Katso Suomi-Areenan torstain tärpit. Tiivistelmä: Suomi-Areenan päivän tärppeihin on nostettu Taideyliopiston järjestämä Toisinajateltu tulevaisuus – uusia lääkkeitä talouden ja hyvinvoinnin kasvuun -keskustelu. Keskustelemassa on mm. professori ja näyttelijä Elina Knihtilä. Päivämäärä: 13.7.2017
Turun Sanomat (essee): Pakolaisnäyttelijät katsovat meitä silmiin. Kirjoittaja: Jussi Lehtonen. Päivämäärä: 21.6.2017.
Kaleva: Lukijalta: Musiikillinen yhdenvertaisuus uhattuna
Tiivistelmä: ArtsEqual-tutkimushankkeessa työskentelevät tohtorikoulutettavat Katja Sutela ja Sanna Kivijärvi sekä Taideyliopiston musiikkikasvatuksen professori Marja-Leena Juntunen kirjoittavat Kalevassa taito- ja taideaineiden myönteisestä vaikutuksesta oppimiseen. Siitä huolimatta musiikin opetuksesta on leikattu. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja luokanopettajakoulutuksien soitonopetus lopetaan syksyllä 2017. Tämä heikentää kirjoittajien mukaan tulevien opettajien ja varhaiskasvattajien musiikillista osaamista, mikä puolestaan nakertaa opetuksen laatua. Peruskoulun yhtenä tehtävänä olisi tarjota laadukasta taidekasvatusta kaikille lapsille ja nuorille, kirjoittajat muistuttavat. 20.5.2017
Aamuset: Tanssikummit vierailevat Kaarinan hoitokodissa
Tiivistelmä: Läntisen tanssin aluekeskuksen Tanssikummit Riikka Kosola ja Satu Hakamäki työskentelevät Kaarinan kotihoidon asiakkaiden parissa huhti- ja toukokuun ajan. Tanssikummien toiminta on osa Taideyliopiston ArtsEqual-tutkimushanketta, joka tutkii taiteisiin ja taidekasvatukseen liittyvää eriarvoisuutta ja taiteisiin osallistumisen synnyttämää hyvinvointia. Päivämäärä: 5.5.2017
Nykypäivä: Kauas rahat karkaavat (kolumni)
Tiivistelmä: Huilutaiteilija Tiina Nikander-Koivukangas kirjoittaa meneillään olevasta koulutuksen reformista. Kirjoittaja mainitsee, että hiljattain Taideyliopiston Sibelius-Akatemian professuuriin valitun FT Marja-Leena Juntusen kannanoton myötä musiikkikasvattajat ovat kääntäneet katseensa koulujen musiikinopetuksen kehittämiseen. Kirjoittaja toteaa, että tämä on hyvä, koska alueella on runsaasti tekemistä liittyen opettajien koulutustason nostamiseen, opetuksen sisältöön ja määrään sekä digitalisaation hyödyntämiseen opetuksessa. Päivämäärä: 5.5.2017. Kirjoittaja: Tiina Nikander-Koivukangas.
HS: Mielipide: ”Taide liikuttaa lasta monin tavoin”. Kirjoittajat: Heli Ansio, Pia Houni ja Johanna Vuolasto. 9.4.2017.
Rondo Classic: Koulujen musiikinopetus elvytyksessä.
Tiivistelmä: Tutkimusten mukaan Suomen peruskoulujen musiikinopetuksen laatu huononee ja sitä musiikkia opetetaan yhä vähemmän. Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen professori Marja-Leena Juntunen teki osana Taideyliopiston ArtsEqual-hanketta toimenpidesuosituksen, jossa ehdotetaan peruskoulujen rehtoreille erilaisia toimenpiteitä musiikinopetuksen aseman parantamiseen. Tutkimusten mukaan luokanopettajat eivät koe taitojansa riittäviksi musiikinopetukseen ja opettavat sitä usein vastentahtoisesti. Juntusen mukaan vastaavasta tilanteesta nousisi valtava haloo, jos kyse olisi kielistä tai matematiikasta. Päivämäärä: 15.3.2017. Kirjoittaja: Elina Salin.
Ylioppilaslehti: Mikä säveltäen tulee. Haastateltava: Heidi Partti. Toimittaja: Tatu Tamminen. 7.3.2017.
Yle: Kasvokkain: Kansallisteatterin piti tehdä esitys turvapaikanhakijoiden kanssa – siitä tulikin ihmisoikeusprojekti. Haastateltava: Jussi Lehtonen. Toimittaja: Pia Parkkinen. 4.3.2017.
Taidetta tuoreimmillaan – Taideyliopiston liite: ”Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa taideharrastusta”. Haastateltava: Tuulikki Laes. Kirjoittaja: Mirva Niemi. Päivämäärä: 18.2.2017. Levikki: HS-liite pääkaupunkiseudulle.
Ilkka, Pohjalainen (artikkeli): "Taiteilijat, olkaa kartalla" PDF 1.2.2017
Toimittaja: Anne Puumala
Haastateltava: Kai Lehikoinen
Tiivistelmä: Ajatus kulttuurista kuntalaisten peruspalveluna on Suomessa entistä enemmän uhattuna. Kuntien pitää maakuntien rinnalla turvata kulttuuriset oikeudet sekä hyvinvointi. Jos tätä ei laiteta soten tiekarttaan, asiaa ei tule kukaan toteuttamaan, arvioi ArtsEqual-hankkeen varajohtaja Kai Lehikoinen. ArtsEqual o n merkittävin taiteiden ja taidekasvatuksen tutkimushanke Suomen historiassa. Lehikoisen sekä oikeustieteen professorin Pauli Rautiaisen laatimissa toimenpidesuosituksissa korostetaan sitä, että maakuntien on huomioitava kulttuuristen oikeuksien toteutuminen, kun ne kilpailuttavat sote-palvelujen tarjoajia.
Tinfo nettisivu 31.1.2017: ”Vetoomus vainotun taiteilijan puolesta”
YLE 30.1.2017: ”Irakilaismuusikko: Pitääkö ensin kuolla kotimaassa ja sitten hakea Suomesta turvapaikkaa?”
YLE 30.1.2017: ”Suomen teatteriväki irakilaisnäyttelijän tueksi”
Helsingin Sanomat (mielipide): ”Laadukas musiikinopetus peruskoulussa on usein sattumanvaraista” 29.1.2017
Kirjoittaja: Marja-Leena Juntunen
Tiivistelmä: Luokanopettajien musiikillinen osaaminen sekä innostus oppiaineeseen jäävät usein oman harrastuneisuuden varaan, kirjoittaa Taideyliopiston musiikkikasvatuksen professori Marja-Leena Juntunen mielipidepalstalla. Aiemmin Antti-Jussi Vesa kommentoi (HS 24.1.), että musiikin pitäisi olla osa jokaisen lapsen koulupäivää. Osana ArtEqual-tutkimushanketta tutkitaan tällä hetkellä Taideyliopiston ja Helsingin yliopiston yhteistyönä, voidaanko alakoulun oppitunteihin lisätyllä sekä muuhun opetukseen integroidulla musiikin-, liikunnan- tai musiikkiliikunnan opetuksella tehostaa oppimista.
Helsingin Sanomat: ”Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ’Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus’” 18.1.2017
Labyrintti: ”Taiteesta hyvinvointia ja jaksamista” 4/2016 sivut 14-15. Kirjoittaja: Kai Lehikoinen
Helsingin Sanomat (mielipide): "Vainotut taiteilijat tarvitsevat kansainvälistä suojelua" 11.1.2017. Kirjoittajat: Jussi Lehtonen, Kati Kaartinen, Sari Pöyhönen
Unisono-lehti (artikkeli): ”Irti säveltäjyyden myyteistä musiikkitunneilla” 15.12.2016.
Toimittaja: Heidi Horila
Haastateltava: Heidi Partti, ArtsEqual
Helsingin Sanomat (mielipide): ”Muskaritoiminta on tärkeä osa musiikkioppilaitosten toimintaa” 13.12.2016
Kirjoittaja: Hanna Kamensky
Tiivistelmä: Taideyliopiston ArtsEqual-hankkeen projektitutkija Hanna Kamensky kirjoittaa muskaritoiminnan merkityksestä musiikkioppilaitosten toiminnalle. Hänen mukaansa muskarissa luodaan edellytykset myöhempään tavoitteelliseen musiikinopetukseen osallistumiselle. Helsingin Sanomat kirjoitti 29.11. päiväkodeissa järjestettävästä maksullisesta musiikkileikkikoulutoiminnasta, joka rikkoo mahdollisesti lasten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Kamensky haastaa Opetushallitusta pohtimaan, millä perustein päiväkoteihin voidaan tuottaa maksullista toimintaa ja miten varhaistaidekasvatuksesta saataisiin osa jokaisen päiväkotilapsen elämää.
Helsingin Sanomat (artikkeli): ”Vanhemmat valitsevat lapsille yhä tyttöjen ja poikien harrastuksia – Onko siitä jotain haittaa?” 10.12.2016
Toimittajat: Suvi Vihavainen, Satu Vasantola
Haastateltavat: Anna Kuoppamäki, Isto Turpeinen ArtsEqualista
Salon Seudun Sanomat (pääkirjoitus): ”Kulttuuri ja taide luovat hyvinvointia” 9.12.2016
Tiivistelmä: Pääkirjoituksessa kerrotaan, että ArtsEqual-hanke julkisti maakunnille ja päättäjille toimenpidesuosituksen, jonka mukaan kulttuuritarpeet kuuluvat ihmisen perustarpeisiin. Hankkeen taustavoimana ja koordinaattorina toimii Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun muodostama Taideyliopisto. Hankkeella on ylevät päämäärät ja sitä toteutetaan eri puolilla Suomea sosiaali- ja terveyssektorin ja kulttuuripuolen yhteistyönä.
Acatiimi (artikkeli): ”Sivistyksen näkijät ja tekijät” 9.12.2016
Haasteltava: Eeva Anttila, ArtsEqual
Tiivistelmä: Professoriliiton syysseminaarissa käsiteltiin sivistystä. Seminaarin osallistujien mukaan sivistys ei tarkoita vain tietosisältöä eikä se ole mitattavissa numeroin, vaan sivistys ja tieto läpäisevät kaikki ihmiset kaikkialla yhteiskunnassa. Taideyliopiston tanssipedagogiikan professori Eeva Anttila piti puheenvuoron aiheesta Tasa-arvoinen ja monimuotoinen taidekasvatus sivistyksen tekijänä. Hän kertoi Taideyliopiston koordinoimasta ArtsEqual-hankkeesta. Anttila muistutti myös, ettei sivistystä voi mitata vain numeroilla eikä sen tavoitteena ole tuottaa voittoa tai välitöntä hyötyä.
Labyrintti - Mielenterveysomaisten keskusliitto Finfami (artikkeli): ”Taiteesta hyvinvointia ja jaksamista” 4/2016
Kirjoittaja: Kai Lehikoinen, ArtsEqual
Acatiimi (kolumni): ”Lapsissa on tulevaisuus?” 9/2016, printtilehti sivu 16.
Kirjoittaja: Eeva Anttila, ArtsEqual
Teostory (artikkeli): ”Musiikkikasvatusta on aika uudistaa” 29.11.2016
Kirjoittaja: Kaisa Huikuri
Haastateltava: Heidi Partti, ArtsEqual
Tiivistelmä: Tuoreessa Säveltäjyyden jäljillä -kirjassa pohditaan, kuka voi säveltää musiikkia. Entä pitääkö musiikkikasvattajan hallita uutta teknologiaa? Kirjan tekijät Heidi Partti ja Anu Ahola toteavat, että nyt on aika tuulettaa perinteisiä asenteita musiikin tekemiseen.)
Kaleva (mielipide): ”Taide lisää hyvinvointia” JPG 23.11.2016
Kirjoittaja: musiikkikasvatuksen tohtorikoulutettava Katja Sutela (ArtsEqual) & erityismusiikkikasvatuksen kurssin opiskelijat/Oulun yliopisto
Tiivistelmä: Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen tohtorikoulutettava Katja Sutela ja erityismusiikkikasvatuksen kurssin opiskelijat esittävät mielipidekirjoituksessaan musiikin sisällyttämistä vanhusten hoivatyöhön. Kirjoituksessa mainitaan Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama ja Taideyliopiston koordinoima Artsequal-hanke, joka tutkii, kuinka taide julkisena palveluna voisi lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja hyvinvointia 2020-luvun Suomessa. Hanke kannustaa esimerkiksi rajojen ylittämiseen ja seinien kaatamiseen instituutioiden, kuten esimerkiksi taide-, kasvatus- ja hoiva-alojen, välillä. Artsequal-tutkija Tuulikki Laesin mukaan tällä voisi olla ennaltaehkäisevä vaikutus ikääntyvän väestön tuomiin yhteiskunnallisiin haasteisiin.
Suomen musiikkikasvatusseura Fisme (kuukauden kolumni): ”Tunnelmia ISME 2016 –konferenssista” Lokakuu, 2016.
Kirjoittaja: Kati Nieminen, ArtsEqual
Yle (artikkeli): ”Yhteislaulu saa vanhusten sukat vipattamaan – Tutkija kannustaa ikäihmisiä tekemään kulttuuria myös itse” 12.10.2016
Toimittaja: Riikka Jauhiainen
Haastateltava: Taru Tähti, ArtsEqual
FMQ (article): “Conceptions of gender in music education” October 2016
Writer: Heidi Horila
Interviewee: Anna Kuoppamäki, ArtsEqual
Kodin kuvalehti (henkilöhaastattelu): ”Näyttelijä Jussi Lehtonen lausuu runoja muistisairaille ja ilahtuu jokaisesta kohtaamisesta” 21.9.2016
”Näyttelijä Jussi Lehtonen vie teatteria hoitolaitoksiin: ´Suvussani kaikki ovat hurahtaneet johonkin´" 18.11.2016
Toimittaja: Anna Pihlajaniemi
Haastateltava: Jussi Lehtonen, ArtsEqual
Turun Sanomat (artikkeli): ”Burleski on arkipäiväistymässä” 18.9.2016
Toimittaja: Jaana Haapaluoma-Höglund/STT
Jutussa siteerattiin: Anu Laukkanen
Iltalehti (artikkeli): ”Burleskista tulossa tavisten harrastus” 18.9.2016
Toimittaja: Jaana Haapaluoma-Höglund/STT
Jutussa siteerattiin: Anu Laukkanen
Keskisuomalainen (artikkeli): ”Puolituhma burleski on arkipäiväistymässä” 18.9.2016
Toimittaja: Jaana Haapaluoma-Höglund/STT
Jutussa siteerattiin: Anu Laukkanen
Helsingin Sanomat (artikkeli): ”Vanhuksia hoidetaan taiteella ja elämyksillä luonnossa – ’Ulos lähteminen kuuluu hyvään elämään’” 5.9.2016
Toimittaja: Minna Pölkki
Tiivistelmä: Vanhustenhoidossa on havahduttu taiteen ja luonnon merkitykseen. ”Taiteen hyvinvointivaikutuksista on paljon näyttöä. Hoivapaikoissa, joissa on käytetty taidelähtöisiä menetelmiä, on saatu hyviä tuloksia. Hoidettavat ja hoitajat viihtyvät paremmin”, kommentoi Ikäinstituutin suunnittelija Christine Oesch-Börman. ArtsEqual-hankkeen varajohtaja Kai Lehikoinen Taideyliopistosta painottaa, että ihmisillä on oikeus taiteisiin, oli sen terveysvaikutuksista odotuksia tai ei. Suomen Akatemian rahoittama ArtsEqual tutkii, miten taide julkisena palveluna pystyy lisäämään tasa-arvoa ja hyvinvointia.
Turun yliopiston nettisivut (uutinen): ”Queerit kulttuurit -seminaari yhdenvertaisen taiteen asialla” 26.8.2016
Toimittaja: Heikki Kettunen
Jutussa siteerattiin: Kai Lehikoinen
Yle: ”Saamelaismusiikin opettaja: ’Meidän täytyy katsoa laajemmin musiikkimaailmaan ja etsiä uusia työskentelytapoja’” 18.8.2016
Toimittajat: Gabriela Satokangas ja Linnea Rasmus
Haastateltava: Anna Näkkäläjärvi-Länsman
Saameksi: http://yle.fi/uutiset/nakkalajarvi-lansman_mii_fertet_geahccat_viidasabbot_musihkkamailbmai_ja_ohcat_oa_bargovugiid/9098772
Yle (uutinen): ”Sámemusihka skuvlejupmái ođđa ovttasbargoguoimmit” 16.8.2016
Toimittaja: Gabriela Satokangas
Sibelius-Akatemian Tapahtumasyksy 2016 (artikkeli): ”Kuka pääsee musiikkiopistoon?”
Kirjoittaja: Heta Muurinen
Haastateltava: Lauri Väkevä
Helsingin Sanomat (artikkeli): “Suomessa poliitikot vannovat nyt taiteen parantavan voiman nimiin” 8.5.2016
Toimittaja: Aino Frilander
Haastateltava: Kai Lehikoinen
Helsingin Sanomat (mielipide): “Millaista on hyvä musiikinopetus?” 1.5.2016
Kirjoittaja: Alexis Kallio
Kirkko ja Kaupunki. "Heidi Fast tekee äänitaidetta psykiatristen potilaiden kanssa" Haastateltava: Heidi Fast. 11.4.2016
The Finnish Music Quarterly (article): “Democracy in the music education of the future” Spring 2016
Writer: Tuulikki Laes
Acatiimi-lehti (kolumni): "Kuvitellen parempi maailma" Numero 1/16
Kirjoittaja: Eeva Anttila
Sisältö: mm. taidekasvatuksen yhteiskunnallinen merkitys sekä erilaisuuden esiintuominen (jälkimmäinen on keskeinen käsite omassa ArtsEqual -tutkimuksessani).
Helsingin Sanomat (mielipide): “Irti tyttöjen ja poikien vastakkainasettelusta” 23.3.2016
Kirjoittajat: Anna Kuoppamäki ja Isto Turpeinen
Svenska Yle (artikkeli): ”Forskare: Alla ska ha rätt till konst” 12.2.2016
Journalist: Niklas Fagerström
Intervjuobjekt: Kai Lehikoinen, ArtsEqual
Taideyliopiston tapahtumaliite Taidetta tuoreimmillaan (artikkeli): ”Yhteisötaide: Musiikkioppilaitoksiin uudenlaisia oppilaita” 29.1.2016
Kirjoittaja: Heta Muurinen
Haastateltava: Hanna Kamensky, ArtsEqual
Helsingin Sanomat (uutinen): ”Vuoden professori: ’Taide voisi auttaa päättäjiä kekseliäiksi’” 18.1.2016
Toimittaja: Aino Frilander
Haastateltava: Eeva Anttila, ArtsEqual
Acatiimi (henkilöhaastattelu): ”Taide yhteiskunnan voimavaraksi” Numero: 1/2016
Toimittaja: Kirsti Sintonen
Haastateltava: Eeva Anttila, ArtsEqual
Valomerkki (artikkeli): ”Miksi poikien ei sallita harrastaa tanssia?” 18.12.2015
Toimittaja: Heidi Horila
Haastateltavat: Isto Turpeinen ja Anna Kuoppamäki ArtsEqualista
Taideyliopiston lehti Issue X: ”ArtsEqual lisää tasa-arvoa”
Toimittaja: Leena Virtanen
TaKu, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TaKu ry:n lehti (artikkeli): ”Taide ja tasa-arvo” Numero 4/15
Toimittaja: Sakarias Sokka
Haastateltavat: Heta Muurinen ja Sari Karttunen ArtsEqualista
TaKu, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TaKu ry:n lehti (artikkeli): ”Taide ja tasa-arvo” Numero 4/15
Toimittaja: Merja Isotalo
Haastateltava: Satu-Mari Jansson, ArtsEqual
Kansanvalistusseuran nettilehti Souli (artikkeli): ”Taide kasvattaa meistä luovia” 24.11.2015
Toimittaja: Terhi Kouvo
Haastateltava: Tuulikki Laes, ArtsEqual
Yle (uutinen): ”Taiteesta halutaan hyvinvoinnin veturi – tutkimushankkeelle miljoonarahoitus” 11.11.2015
Toimittaja: Joonas Turunen
Haastateltava: Tuulikki Laes, ArtsEqual
Helsingin Sanomat (artikkeli): ”Miten taide lisäisi hyvinvointia? – Taideyliopisto aloittaa jättimäisen tutkimushankkeen” 10.11.2015
Toimittaja: Kaisa Viljanen
Haastateltava: Heidi Westerlund, ArtsEqual
ArtsEqual media cover available only in print
TV
Ylen uutislähetys klo 18.00, jossa insertti ArtsEqual-hankkeen saamasta miljoonarahoituksesta ja käynnistymisestä. 11.11.2015. (Ei enää katsottavissa)
Haastateltava: Tuulikki Laes, ArtsEqual
Kanavat: Televisio ja Yle Areena
Radio
Radio Mikkeli: "Mikä saa mummon tossut vipattamaan? Musiikillinen toimijuus vanhustyössä" 13.10.2016
Haastateltava: Taru Tähti
Aito Hitti Etelä-Savo: "Mikä saa mummon tossut vipattamaan? Musiikillinen toimijuus vanhustyössä" 11.10.2016
Haastateltava: Taru Tähti
Yle Radio Vega: Radio Vega Yle Nyheter, 12.2.2016, 2 min 20 s.
Journalist: Niklas Fagerström
Intervjuobjekt: Kai Lehikoinen
Yle, Kultakuume-radio-ohjelma: ”Tunnetaitoja taiteen työkaluilla” 24.11.2015, Kesto: 50 min (ei enää kuunneltavissa)
Toimittaja: Lisa Enckell
Haastateltavat: Kai Lehikoinen ja Satu-Mari Jansson ArtsEqualista
Text
Kallio-lehti, Munkin Seutu: Taidetoiminta vähentää koulukyynisyyttä
Tiivistelmä: ArtsEqual-hankkeen tuoreen tutkimuksen mukaan taidekasvatus voi vähentää koulukyynisyyttä. Taiteen suurempi asema koulussa voi tutkijoiden mukaan tukea koulunkäynnin mielekkyyttä.
ArtsEqual-tutkijat ehdottavat toimenpidesuosituksessaan, että peruskoulu voisi olla Suomen suurin kulttuurikeskus. Suosituksen on laatinut taidekasvatuksen asiantuntijaryhmä, jota johtaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssipedagogiikan professori Eeva Anttila.14.6.2017.
Kuuloviesti: Taide-ja kulttuuriharrastukset vähentävät yksinäisyyttä
Tiivistelmä: Taideyliopiston koordinoiman ArtsEqual-tutkimushankkeen toimenpidesuosituksen mukaan yli 400 000 ihmistä kärsii yksinäisyydestä Suomessa. Työterveyslaitoksen vanhemman tutkijan Pia Hounin mukaan yksinäisyyttä on mahdollista vähentää osallistavan taide- ja kulttuuritoiminnan avulla. Päivämäärä: 13.4.2017. Kirjoittaja: Juha Hietala.
The Himalayan: Democracy in music education. Interviewee: Heidi Westerlund. 29.3.2017.
Kouvolan Sanomat: ”Rasite vai rikkaus — taiteilija elää harvoin vain yhtä työtä tekemällä”. Haastateltava: Heli Ansio. Toimittaja: Katariina Hakaniemi. Päivämäärä: 22.2.2017.
Aamuset / Auran Aallot /Karjalainen: Taideyliopisto: Peruskoulun musiikinopetuksen asema heikentynyt.
Tiivistelmä: Taideyliopisto ottaa tiedotteellaan kantaa musiikin aseman heikkenemiseen peruskoulun oppiaineena. Sen mukaan on ristiriitaista, että sen asema heikentyy, kun musiikin harrastamisella on osoitettu olevan laajoja, muihinkin kouluaineisiin heijastuvia positiivisia vaikutuksia aivotoimintaan. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen professori Marja-Leena Juntunen on huolissaan siitä, ettei monissa kouluissa tarjota musiikkia lainkaan valinnaisena aineena. Juntunen on osana ArtsEqual-tutkimushanketta laatinut toimenpidesuosituksen musiikinopetuksen aseman parantamiseksi. Hänen mukaansa oppilaiden osaamisen tasosta pitäisi keskustella myös taito- ja taideaineiden suhteen enemmän. Päivämäärä: 13.2.2017
Teatteri & Tanssi + Sirkus: Tuleeko taiteella toimeen?
Tiivistelmä: Taideyliopistossa tutkijana ja lehtorina työskennellyt Kai Lehikoinen arvelee, että taidealan opinnoissa tulisi nykyistä enemmän kiinnittää huomiota työelämätaitoihin ja osaamisen monipuolistamiseen. Hänen mielestään liiallinen taiteen arvoihin keskittyminen muovaa yksiulotteisen kuvan taiteesta ammattialana. Päivämäärä: 2.2.2017 Kirjoittaja: Raisa Rauhamaa.
Aamulehti (mielipide): ”Samat mahdollisuudet musiikin oppimiseen”, 13.1.2017
Kirjoittaja: Sanna Kivijärvi
Riffi (arvio): ”Lupa säveltää?”, 3.1.2017
Tiivistelmä:Säveltäjyyden jäjillä -teos rohkaisee opettajia ja oppilaita yhdessä luomaan musiikkia. Sähköisenä ja printtinä julkaistun uutuuskirjan ovat kirjoittaneet tutkijatohtori Heidi Partti ja musiikkitoimittaja Anu Ahola ja se on tehty yhteistyössä Teoston, ArtsEqual-hankkeen sekä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa.
Kirjoittaja: Lauri Paloposki
Länsi-Suomi (kolumni): ”Rusinat pullasta”, 31.12.2016
Tiivistelmä:Essi Vaikkinen käsittelee Ylänurkka-kolumnissaan luokkaeroja ja nykyistä sivistysvajetta. Sivistysvajeen vuoksi ihmiset kyseenalaistavat akateemisia asiantuntijoita ja tulkitsevat asioita irrallisten tiedonsirpaleiden kautta. Taideyliopiston Arts equal -hankkeessa taide on osa yhteiskunnan palvelutarjontaa, ja sitä tarjotaan kaikille iästä ja sosiaalisesta luokasta riippumatta. Ei-tavoitteellisen höntsaliikunnan ja Arts equalin lisäksi lapsille tulisi tarjoilla läksypakotonta Science equalia, jonka avulla voi lisätä henkistä pääomaansa.
Kirjoittaja: Essi Vaikkinen, Marva Median avustaja
Rondo Classic (kolumni): ”Tasan”, 31.10.2016
Tiivistelmä: Kolumni pohtii sukupuolten välistä tasa-arvoa musiikkitapahtumien ohjelmistossa. Kirjoittajan, säveltäjä Lotta Wennäkosken mukaan Ruotsissa ollaan monta askelta edellä, kun taas Suomessa tasa-arvo tuntuu Taiteen edistämiskeskuksen sivuilla viittaavan lähinnä alueelliseen tasa-arvoon. Taideyliopiston ArtsEqual-hanke keskittyy Wennäkosken mukaan taiteen rooliin eri väestöryhmien hyvinvoinnin edistämisessä. Vuonna 2010 presidentti Tarja Halonen sentään antoi Music Export Finlandille huomautuksen, kun Shanghain maailmannäyttelyn Suomi-päivään osallistuneet suomalaismuusikot olivat kaikki miehiä.
Kirjoittaja: Lotta Wennäkoski
Kangasalan Sanomat (uutinen): ”Taidetaiturit solahtivat Kangasalan kouluihin”, 12.10.2016
Toimittaja: Jyrki Tamminen
Haastateltava: Heli Ansio
Suomen musiikkikasvatusseura Fisme (kuukauden kolumni): ”Tunnelmia ISME 2016 –konferenssista”, Lokakuu, 2016.
Kirjoittaja: Kati Nieminen
Sibelius-Akatemian Tapahtumasyksy 2016: ”Kuka pääsee musiikkiopistoon?”,
Kirjoittaja: Heta Muurinen
Haastateltava: Lauri Väkevä
Turun Sanomat (artikkeli): ”Valokuvia ikääntymisen moninaisuudesta” 22.8.2016
Tiivistelmä: Kuvataiteilija Marjukka Irnin "Kaikki sateenkaaren värit Näkyväksi!" – yhteisötaideprojektin näyttelyyn pääsee tutustumaan Turun Taideakatemian Köysiratagalleriassa 1.9. saakka. Yhteisötaiteellinen projekti haastaa visuaalisen kulttuurin näkyvyyden normeja. Irni haluaa tuoda kuvien kautta näkyväksi ikääntymisen moninaisuuden. Taideyliopiston koordinoimassa hankkeessa tutkitaan, miten taide voi julkisena palveluna lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja hyvinvointia. Projekti on toteutettu ArtsEqual-hankkeen kanssa yhteistyössä.
Teatteri&Tanssi (kirja-arvio): ”Taiteilijat hyvinvointia lisäämässä”, 26.5.2016
Tiivistelmä: Kirja-arvio käsittelee Kai Lehikoisen, Anne Pässilän, Mari Martinin ja Maiju Pulkin toimittamaa teosta Taiteilija kehittäjänä - Taiteelliset interventiot työssä. Sen on kustantanut Taideyliopisto. Kirja koostuu Teatterikorkeakoulun vuosina 2014-2015 järjestetyn erikoistumisohjelman taustaideasta, lähdeaineistosta, tavoitteista ja johtopäätöksistä sekä taiteilijoiden raporteista. Kirja viestii, että taiteilijan keskeisintä osaamista on kohdata muita inhimillisesti.
Kirjoittaja: Nina Jääskeläinen
Ilta-Sanomat (kolumni): ”Oletko aina katsonut taidetta väärin?” 16.5.2016
Toimittaja: Anna Perho
Tiivistelmä: Anna Perho toteaa, että HS:n haastatteleman Taideyliopiston Artsequal -tutkimushankkeen varajohtajan Kai Lehikoisen haastattelun jälkeen hän tajusi ostaneensa taidetta aina väärin. Perhon mukaan Lehikoinen ei pidä siitä, että tiukan talouskurin aikana julkisen sektorin taidehankintoja perustellaan myönteisillä terveysvaikutuksilla. Lehikoinen kutsuu taiteen mahdollisia hyvinvointivaikutuksia toissijaisiksi seikoiksi. Perhon mielestä taiteen ja hyvinvoinnin yhteys on monien tutkimusten perusteella kiistaton, eikä sitä kannata vähätellä.
Satakunnan Kansa (artikkeli): ”Tätä lisää!” 16.5.2016
Toimittaja: Sini Kuvaja
Tiivistelmä: Satakunnassa osallistutaan taiteen perusopetukseen vähemmän kuin muualla maassa. Artikkelissa pohditaan, miten tarjontaa saataisiin lisää entistä useampiin kuntiin. Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen professori ja Artsequal-hankkeen tiimijohtajana toimiva Lauri Väkevä katsoo, että kulttuuripalvelut ovat sote-palveluiden tapaisia peruspalveluita. Niillä on vaikutusta siihen, miten kunnissa viihdytään. Taiteen perusopetuksen saatavuus on taattu Suomessa Väkevän mielestä melko hyvin. Hän pohtii kuitenkin, tavoittaako opetus varmasti oppilaat. Taiteen perusopetuksessakin olisi hyvä oppia tunnistamaan luokkahuoneen ulkopuolista oppimista.
Kymen Sanomat: ”Parantava taide kiinnostaa poliitikkoja”, 15.5.2016
Tiivistelmä:Monet päättäjät ja virkamiehet ovat kiinnostuneet hyvinvointitaiteesta. Taideyliopiston Artsequal-tutkimuksen varajohtajan Kai Lehikoisen mukaan hyvinvointitaiteeseen keskittyminen on vienyt keskustelua taiteen ja kulttuurin arvoista väärään suuntaan. Tutkimuksen tarkoituksena on valaista sitä, miten taide lisää hyvinvointia julkisena palveluna.
Rondo Classic: ”Tasa-arvoa taiteella ja taiteessa”, Numero: 4/2016
Toimittaja: Hanna Isolammi
Haastateltavat: Lauri Väkevä ja Liisamaija Hautsalo
HelsinkiMissio tiedotuslehti: “Resonaari uudistaa kulttuuripolitiikkaa” Numero 1/16, maaliskuu 2016
Kirjoittaja: Tuulikki Laes, ArtsEqual
Issue x, ” Miksi tutkin juuri tätä?” huhtikuu 2016, s. 45
Marja H.
Suomen Kuvalehti (uutinen): ”Ajatukset liikkeelle”, 22.1.2016
Tiivistelmä: Vuoden Professori Eeva Anttila Teatterikorkeakoulusta sanoo, että taide synnyttää uusia ajatuksia. Pohjoismaiden ainoa tanssipedagogiikan professori on tehnyt töitä tanssin parissa yli 30 vuotta.